sunnuntai 21. elokuuta 2011

Sadonkorjuun aikaan

Viime syksynänä virkkasin ekaa kertaa elämässäni salomoninsolmuja. Tarkoitus oli tehdä sipulipussi oman maan sadolle. Sato tuli, sato meni, eikä pussi ehtinyt valmistua ennen sipulien loppumista (sanottakoon, että viime vuoden sato ei kovin kummoisen kokoinen ollut). Sadon loppuessa loppui myös innostus sipulipussin valmiiksi saattamiseen.
Nyt uuden sadon aikaan sipulipussista tuli taas ajankohtainen ja sain vuoden takaisen tekeleen valmiiksi. Jäljellä oli muutaman minuutin homma. Helmien kiinnitys ja langanpäiden päättely. Tämänkään vuoden sato ei ole järin suuri. Istutin kyllä enemmän sipulia kuin viime vuonna (ainakin tuplamäärän) ja ne kasvoivatkin komean kokoisiksi, mutta sipulikärpäsen toukat hyökkäsivät satoni kimppuun ja vain murto-osan sain pelastettua iljettäviltä toukilta. Montakohan sipulivälivuotta pitäisi pitää, että nuo ällötykset katoaisivat kasvimaaltani?Ohje: Omasta päästä
Lanka: Novita virkkauslanka
Koukku: Saattoi olla 2,50 mm
Helmet: Kaappien kätköistä kierrätysmateriaaleja
Kiristysnauhan solmeilin lapsuudesta tutuilla kiertyvillä solmuilla (joitten virallista nimeä en tiedä).

7 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Hieno! Ja muhkeita sipuleita, pahuksen toukat!

Altocumulus kirjoitti...

Hieno pussukka, pitäisipä tehdä varmaan minunkin. Muhkeita ovat sipulisi, harmi että siellä on toukat riesana. Meillä pärjätään ilman toukkia ja satoa tulee rutkasti, mutta se ei vaan tahdo säilyä. Kuivatan mukamas oikeaoppisest (äidin neuvot ;) mutta niin ne vaan talven aikana rupsahtavat, mikä lie. Viime kesän sato oli ensimmäinen josta riitti koko vuodeksi.

Tiina kirjoitti...

Onneksi edes osa sipuleista säästyi toukkien hyökkäykseltä. :) Pussi on nätti, yllätyin, että salomoninsolmuilla voi tosiaan tehdä jotain noin nättiä. :D

Hanna kirjoitti...

Pitäisiköhän sinun vaihtaa ensi vuodeksi sipulien paikkaan johonkin muuhun kohtaan ja sipulipaikalle kasvamaan jotain muuta vihannesta? Ja kokeile kasvattaa sipulit uudella paikalla harson alla. En kyllä tiedä onko näistä neuvoista mitään hyötyä, mutta googlettamalla ehkä löytyy vinkkejä. Niin komeita ovat sipulisi, että kyllä noita pitää yrittää kasvattaa lisää =o)

ArualMaria kirjoitti...

Tuholaiset on kyllä inhottavia. Palstavuorottelu taitaa olla ainoa "miedompi" keino niitä vastaan.

Joskus nuo projektit venyvät, vaikka olisivat vain pientä vaille. Sitten ihmetyttää, miksi ei ole tehnyt heti valmiiksi, kun viimeistelyyn menee vain pieni tovi... :D

affen kirjoitti...

Kiitos kaikille sipulivinkeistä (ja pussikommenteista)! Ehkä minä ensi vuonna kokeilen sipulinkasvatusta harson alla mahdollisimman kaukana tämänvuotisesta kasvupaikasta. Google kyllä masensi. Löysin toteamuksen, että jos toukkia on tänä vuonna muutama, niin ensi vuonna niitä on paljon enemmän :(!

henna (vaaleansininen pantteri) kirjoitti...

Mulla on kans vieny toukat lähes puolet sipulisadosta. Isä sanoo, että tuhkaa kannattaa laittaa sipulimaahan, ja sitä aion kokeilla ens vuonna sekä siirrän kasvimaan toiseen laitaan taas.
Ihanasti sulla silti on sipuleita, mää kerkesin syödä jo kaikki :)