sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Kirstit värkkäilee


Angiinaa sairastaessani ehdin katsomaan telkkarista mitä kummallisempia ohjelmia. Yksi niistä oli suomennettuna "Kirstien värkkäilyt" (Kirstie's Handmade Britain). (Suomenkielisen nimen perusteella ajattelin, että siinä esiintyy useampi Kirsti, jotka värkkäilee jotain. Totuuden valjettua tämä suomenkielinen nimi on edelleen hankala ajatella ilman tuota ensivaikutelmaa.) Kirstien kokeilemat liivatelehtikukat jäivät mieleen kummittelemaan ja kun minulle tarjoutui tilaisuus askarrella työkaverin 60-vuotisonnittelukortti (okei, innosta hihkuen tyrkytin itseni tähän hommaan), kaivoin liivatelehti-idean mielen perukoilta käytäntöön.

Idea yksinkertaisuudessaan on siis kastaa metallilangasta muotoiltuja kappaleita elintarvikevärillä värjätyssä sulassa liivatteessa niin, että muodostuu kalvo (kuten saippuakuplia puhaltaessa). Kuivuessaan kalvosta tulee melko kestävä ja kappaleita voi jopa vielä taivutella niiden kuivuttua.

Onnistuin tosin taas möhlimään ensimmäisen satsin. Liotin liivatelehden kuumaan vesitilkkaan aivan kuin leipoessa, värjäsin elintarvikevärillä ja aloin hommiin. Kuin ihmeen kaupalla onnistuin saamaan ehjiä kalvoja, vaikka vaikeaa se oli. Pettymys oli suuri, kun kalvot kuivuttuaan repeilivät metallilankojen reunoista ja käpertyivät rullalle. Pakko oli etsiä netistä Kirstien ohjeet, jolloin selvisi, että liivate sulatetaan kuumassa vesihauteessa ja metallilangat dippaillaan ihan siis pelkässä liivatteessa. Ja kas, kalvot muodostuivat paljon helpommin, ne olivat paksumpia ja kestävämpiä ja ainoastaan yksi useasta kymmenestä kastamastani kappaleesta oli irronnut metallilangasta kuivuessaan (ensimmäisessä satsissa ainoastaan yksi noin kahdestakymmenestä terälehdestä säilyi ehjänä!!).

Kortin kuvaaminen oli hankalaa tähän aikaan vuodesta. Varsinkin, kun sain tämän taas valmiiksi viimeisenä mahdollisena iltana, jolloin auringonlaskustakin oli kulunut jo useampi tunti. Valitettavasti kuvasta kuitenkin erottuu kuumaliimamällit ihan yhtä hyvin kuin oikeastakin kortista. Voikohan tuota kuumaliimausta koskaan oppia tekemään siististi..?


Ei kommentteja: