maanantai 21. maaliskuuta 2011

Käsitöitä = käsille töitä?


Enää en ihmettele, miksi ravintolan jälkiruokalistalla neljä pientä suklaakonvehtia maksaa lähes kahdeksan euroa! Siis siinä tapauksessa, että ne ovat käsin väkerrettyjä (mitä kyllä hiukan ravintolakohtaisesti epäilen). Itse väkersin näitä suklaatryffeleitä käsin ja voi taivas, mikä homma muutamassa nokareessa oli! Muottiin valamalla tämä olisi ollut puolet helpompaa, mutta koska en omista muffinsivuokaa pienempiä muotteja, pyörittelin massan kahdella kahvilusikalla muka-palloiksi.

Ohje on Hackmanin pienestä reseptikirjasta 2010, joka tuli paistinpannun kylkiäisenä. Maku on hyvin lähellä Fazerinaa, josta pidän todella paljon. Maku on kuitenkin sen verran täyteläinen, että yksi tai kaksi palasta riittää viemään hiukan suuremmankin makeanhimon. Säilyvätpähän pidempään =).

Olen tehnyt käsitöistä myös ajatustöitä. Mielessäni olen nimittäin pyöritellyt Norsu Nötterön ohjeen kirjoittamista ja julkaisua (Ravelryssä). Suurimmaksi mieltä askarruttavaksi kysymykseksi on muodostunut, kehtaisinko pyytää ohjeesta pientä maksua. Pidän itseäni vielä(kin) melkoisena amatöörinä käsitöiden saralla eikä tajuntaani vielä(kään) ole kotitunut ajatus, että amatöörikin voisi arvostaa omaa työtään pyytämällä siitä korvausta. Suurta korvausta en ole ajatellut, sillä omaan ajatusmaailmaan tuntuu vieraalta, että käsityötä varten ohjeesta joutuisi maksamaan enemmän kuin itse materiaaleista.

--

Miksi muuten vastaleivotun vauvan vanhemmille hoetaan: "Siinä sitä käsityötä nyt riittää!"? Mitä sillä tarkoitetaan (tai on joskus aikoinaan tarkoitettu)? Että ei ajatustyötä vaan käsille töitä?

--

Kohta meillä on käsille töitä myös pihalla, jos etupihankin puolen katolta lumet päättää hypätä alas. Täyttäisivät nimittäin siinä tapauksessa koko kulkuväylän ja sitten ei auttaisi lumikolaa ja käsilihaksia säästellä!

6 kommenttia:

TiiQ kirjoitti...

Norsu Nötterö olisi kyllä ihan maksullisen ohjeen arvoinen, on sen verran huolella muotoiltu valioyksilö. Mutta ymmärrän tunteen maksullisesta ohjeesta, itse suosin maksuttomia ja olen tehnyt periaatepäätöksen, että omat ohjeeni ovat myös maksuttomia.

affen kirjoitti...

TiiQ: Vielä joku aika sitten minäkin ajattelin, että jos joskus sattuisin omia ohjeita rustailemaan, ne olisivat maksuttomia. Nyt olen kuitenkin omaa kantaani hieman muuttanut/pehmentänyt (tai pää on pehmentynyt). Ravelryä selaillessa olen kauhistellut maksullisten ohjeiden hintoja (varsinkin noiden pehmolelujen, joissa ei siis ole tarvinnut tehdä työtä laskemalla ja testineulomalla eri kokoja), ja tällä hetkellä olen pohdinnoissani sillä kannalla, että JOS saan oman ohjeeni kirjoitettua ja JOS siitä tulee maksullinen, hinta tulee olemaan _tuntuvasti_ pienempi kuin nykyisellään Ravelryssä olevat ohjeet keskimäärin. (Vielä en siis uskalla luvata mitään ohjetta edes tulevan ;).) Sen verran olen selvittänyt, että jokin osa maksullisten ohjeiden tuotosta menee muualle kuin suunnittelijalle, mutta niin pitkällä en vielä tutkimuksissa ole, kuinka suuri osa ja onko se jokin prosentuaalinen osuus saati sitten sitä, paljonko kustannuksia tulee PayPal-tilin avaamisesta (tai miten se tehdään). Jospa näissä asioissa piileekin se nykyisin myynnissä olevien ohjeiden hintataso..?

Järjettömän paljon saa muuten kulumaan aikaa ja energiaa tällaisiin vähäpätöisiin (?) pohdintoihin...

Tess kirjoitti...

Ohjeiden hintaan joutuu huomioimaan ne muutkin kulut, joita tulee. Olettaisin siinä olevan sen syyn, että miksi maksullisilla ohjeilla on yleensä aika vakiohinnat. Eihän niille ole mitään järkeä laittaa sellaista hintaa, että siitä ei jää mitään käteen tai joutuu häviön puolelle. Silloinhan se ohje on sama laittaa ilmaisena tarjolle :) Näin siis oman käsityksen pohjalta.

Pehmolelujen kohdalla on varmasti vaikeaa miettiä sopiva hinta. Veikkaisin monen ostavan silmää räpäyttämättä esim. neuletakin ohjeen, joka maksaa esim. 6 €, mutta pehmolelun kohdalla voi ihan pienikin summa tuntua suurelta. Toisaalta se, joka pehmolelun ohjeen haluaa, varmasti ostaakin sen.

Laita toki pehmoleluohje maksullisena tarjolle. Tosin kannattaa varmasti miettiä ne kulut ensin, ettei ota takkiin siitä hommasta :)

affen kirjoitti...

Tess: Näin minä vähän ajattelinkin. Loppupäätelmä: On hitsin paljon helpompaa laittaa se ohje vaan maksuttomana tarjolle! Korvaukset vaivannäöstä ovat sitten henkistä laatua, kun voi ylpeänä seurata, jos joku vaivautuu ohjetta käyttämään.

Epa kirjoitti...

Odotan kuin kuutanousevaa norsun ohjetta, oli sitten maksuton tai maksullinen! tarjoudun myös testineulomaan mallin :D

affen kirjoitti...

Epa, talletan lupauksesi korvan taakse =)!